Domeniul în care nu rămâi fără job, în pandemie, orice ar fi: se fac angajări masive

de: Mădălina Bahrim
06 01. 2022

În anul 2021, domeniul medical din țara noastră a fost un adevărat magnet pentru personal nou. S-au făcut angajări masive, arată rapoartele oficiale. Se pare că, dacă ai pregătire în acest domeniu, e practic imposibil să rămâi fără job, în pofida vremurilor dificile pe care le traversează piața muncii în ultimii doi ani.

Se pare că acest domeniu cererile de recrutare pentru specialiști, în anul trecut, au fost cu 40,8% mai mari, comparativ cu 2020, potrivit datelor furnizate de MEDIjobs, cea mai mare platformă de recrutare medicală din țara noastră.

Peste 100.000 de joburi disponibile

„Nevoile de recrutare ale companiilor medicale au crescut și ele cu 23.5% față de 2020, iar numărul de oferte de angajare trimise în 2021 a crescut cu 45%. În total, companiile medicale înscrise în platforma MEDIjobs au înregistrat peste 108.000 de oferte de angajare trimise potențialilor candidați. Și numărul interviurilor de angajare efectuate în domeniul medical românesc a crescut anul trecut cu 32.2%. În privința MEDIjobs. Rata de succes a proceselor de recrutare cu ajutorul MEDIjobs este de 44.5%, ceea ce face munca departamentelor de HR mult mai ușoară, având în vedere că 1 din 2 candidați propuși de MEDIjobs este angajat”, transmit reprezentanții platformei.

Contextul sensibil și atipic al pandemiei de coronavirus a adus modificări și în privința clasamentului specialităților cele mai căutate, dar și în privința salariilor. Prin urmare, cele mai căutate 10 specializări pentru medici sunt: cardiologie, neurologie, psihiatrie, diabet, ATI, endocrinologie, medicină internă, ORL, radiologie, medicină de familie. În privința asistenților, cele mai des solicitate posturi de către angajatori sunt: stomatologie, medicină generală, recoltări, radiologie, dermatologi,; bloc operator, ATI, chirurgie cardio–vasculară, BFKT, cardiologie.

În privința salariilor, trebuie să știi că acestea nu sunt uniforme la nivelul întregii țări, ci vorbim de o diversitate regională. Mai exact, salariile oferite medicilor pentru posturi în Moldova și Oltenia sunt în medie cu aproximativ 25% mai mici decât în celelalte regiuni ale țării, în special pentru posturile auxiliare. În topul primelor 10 orașe în care se caută medici sunt: București, Satu Mare, Buzău, Suceava, Pitești, Ploiești, Craiova, Constanța, Iași și Otopeni. Este de remarcat că Timișoara și Cluj au ieșit din topul celor mai atractive 10 orașe din țară.